Guasha-therapie

Guasha-therapie

Beschrijving

Guasha is een healings techniek uit China die door mensen thuis als preventie of hulp bij ziekte wordt toegepast. Ook de traditionele geneeswijze in China maakt hier gebruik van. Het is een manier om onzichtbare stagnaties in het lichaam zichtbaar op de huid te laten verschijnen.

Guasha (kwasja) betekent de ziekte uit het lichaam schrapen. Bij Guasha wordt gewerkt met een schraper van Jade steen. Met behulp van deze Jadesteen wordt langs bepaalde banen op het lichaam geschraapt om blokkades op te sporen en vervolgens te verwijderen. Op de plaatsen waar blokkades zitten verschijnen plekken die eruit zien als bloeduitstortingen of schrammen. Door een speciale kruidenolie te gebruiken voelt men nauwelijks pijn. Guasha is geschikt voor diverse klachten: O.a. hoofdpijn, migraine, nek- en schouder pijn, RSI, tennis-elleboog, rugpijn, PMS, zenuwpijn, heuppijn, kniepijn, nabehandeling blessures, stijfheid etc., maar ook stress, spijsverteringsstoornissen, slapeloosheid en veel meer.

De behandelingen worden zittend op een stoel ontvangen. De eerste behandelingen vinden op de rug plaats waar zich vele belangrijke punten bevinden. Ook krijgen we een goed beeld waar zich stagnaties in het lichaam bevinden. Verder worden Reiki, Chakra-Aura behandelingen, Bachremedies en voedingsadviezen gebruikt om het lichaam in balans te brengen.

Wat doet Guasha?

Een of meerdere behandelingen met Guasha hebben een stimulerend effect op het immuunsysteem, bevordert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen, ondersteunt ontgifting en ontzuring, zorgt voor een betere werking van organen zoals lever, longen, nieren en milt, brengt emoties in balans, kan pijn verlichten of laten verdwijnen, kan vastzittende spieren en emoties losmaken, heft blokkades op, vermindert stress en moeheid, kan chronische klachten laten verminderen of verdwijnen, zorgt voor ontspanning.

Hoe werkt Guasha?

In de behandeling wordt een speciale Chinese kruidenolie op de huid gebracht. Dan behandelt de therapeut de ingesmeerde plekken met de jadesteen; er wordt stevig of zacht herhaaldelijk een stuk huid behandeld. De behandeling is niet pijnlijk maar kan op sommige plekken wel wat gevoelig zijn. Door de behandeling kunnen rode of zelfs blauwe plekken verschijnen, dit zijn de plekken waar het weefsel onder de huid vol afvalstoffen zit. Deze verdwijnen binnen 3 a 7 dagen. Ook worden reflexzones behandeld op het hoofd. Hierbij wordt geen olie gebruikt. Vaak is er een onmiddellijke verbetering voelbaar in beweging en/of pijnvermindering. Soms is de klacht zo chronisch dat er pas de tweede of de derde keer resultaat voelbaar is. Guasha is ook een heel goed middel om preventief te gebruiken. Het zorgt voor meer energie en betere spijsvertering.

Bij welke klachten werkt Guasha?

Diagnose stellen

Eerst wordt er een diagnose gesteld, waarbij ook de steen een rol speelt. Ook het eetpatroon wordt besproken. Dan wordt er een behandelplan opgesteld. Vaak is een aantal van maximaal 6 behandelingen genoeg om chronische klachten te laten verdwijnen of te verminderen. De behandeling kan uitgebreid worden met Shiatsu (drukpuntenmassage) of een heerlijk voetenbad met Himalayazout waardoor er ook uit de voeten (onze derde nier!) afvalstoffen verdwijnen. Het beste werkt Guasha in combinatie met ontgiften en goede voeding te gebruiken. Hierover kunnen adviezen worden gegeven. Een behandeling Guasha duurt maximaal een half uur.

Met dank aan Dia de Kok. alwaar ik een guasha workshop heb gevolgd.