Kinesiotaping

Kinesiotaping

Beschrijving

Wat is kinesiotape?  Kinesiotape wordt gebruikt bij de behandelmethode die valt binnen het medical taping concept. Het medical taping concept stamt uit de jaren zeventig. De basis werd gelegd in Japan en Korea. Deze tapemethode werd destijds ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit belangrijk zijn om gezondheid te behouden of vanuit de gedachte deze te herstellen.  Spieren zijn niet enkel nodig voor beweging, maar zijn bovendien ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Zodra spieren niet juist functioneren, kan dat ervoor zorgen dat dat een scala van klachten en aandoeningen oplevert. Door deze gedachte verder te ontwikkelen werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kunnen ondersteunen, zonder dat er beperking optreedt van de bewegingsvrijheid.

Bron : https://kinesiotapestore.nl

Afvoer en pijnvermindering

Bij blessures, chronische aandoeningen en ontstekingsreacties ontstaat drukverhoging in het weefsel en pijn met reflectoire aanpassingen in de fascia.

Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer belemmerd, waardoor de druk op de nociceptoren toeneemt. Het lichaam vertaalt dit als pijn.
Meteen na het tapen wordt vermindering van pijn en meer bewegingsvrijheid ervaren.

De doelstelling is het vergroten van de bewegingsvrijheid waardoor de cliënt makkelijker kan bewegen en oefenen.

De liftende werking van Kinesiotape stimuleert de afvoer van oedeem en afvalstoffen en zorgt voor druk- en pijnvermindering in het weefsel.

De bewegingsvrijheid neemt toe waardoor het herstelproces bevorderd wordt.
Dit betekent een sneller herstel.

Eigenschappen van de tape

Kinesiotape is niet te vergelijken met sporttape, de tape is:

Verschillende technieken