Stress Counseling

Stress Counseling

Beschrijving

Wat stress is, weten de meeste mensen wel. Al kan stress (of wat stress veroorzaakt) voor iedereen iets anders zijn. Een gezonde spanning is goed omdat men extra alert en geconcentreerd kan reageren en zo beter kan presteren. Het hoort bij het leven en komt bij iedereen voor. Maar sommige situaties leveren stress op zonder dat deze effectief te gebruiken is. Veel mensen raken bijvoorbeeld gestrest tijdens hun dagelijkse verblijf in de file. Mensen bouwen ook stress op wanneer de werkdruk constant te hoog is of er thuis voortdurend spanningen zijn door ziekte of ruzies. Als de stress (te) lang aanhoudt en/of er geen tijd is om te herstellen, worden de gevolgen op steeds meer gebieden merkbaar en kan het evenwicht permanent verstoord raken, hetgeen kan uitmonden in overbelasting en zelfs burn-out.

Signalen

Counseling is een manier om de zelfredzaamheid van de mens te bevorderen. Het is een laagdrempelige vorm van hulpverlening waarbij de cliënt doelen gaat formuleren en gaat handelen om deze doelen te bereiken. Denk hierbij aan het beter leren kennen van jezelf, aan het leren omgaan met je eigen emoties en overtuigingen en aan het leren omgaan met persoonlijke problemen en vragen. Stresscounseling helpt jou dus bij het vinden van de antwoorden op jouw hulpvraag die voornamelijk gerelateerd is aan de oorzaak en gevolgen van stress.

Hoe ziet een stresscounseling traject eruit?

– een intake gesprek: In dit gesprek maak ik kennis met wie jij bent, wat jou stress oplevert en jij maakt kennis met wie ik ben en met mijn manier van werken. Als het klikt, bepalen we het doel en het counselingtraject.

– counselingsessies: Deze sessies beginnen altijd met een moment van ontspanning (ongeveer 15 – 30 minuten). Dit kan een (stoel)massage zijn, of ontspanningsoefeningen. Dit zijn zeer praktische oefeningen waar je in stressvolle situaties gelijk iets mee kan.

Als basis voor deze begeleiding gebruik ik diverse methoden uit het HSP- begeleidingstraject. Ik heb ervaren dat een overspannen persoon zich vaak niet (meer) bewust is van zichzelf; hij is zichzelf kwijt. De aangereikte handvatten zorgen ervoor dat je jouw kern ontdekt en jezelf dus als het ware ‘vindt’. Ik maak dus gebruik van verschillende (gespreks)technieken en methoden om goed bij jezelf te kunnen blijven. Tevens is huiswerk een belangrijk onderdeel van dit traject.– een sessie duurt 1 ½ uur – Vindt eens in de 2 weken plaats – Een compleet traject neemt gemiddeld 6 tot 10 sessies in beslag.

Een deelmassage van rug,nek of schouders duurt niet lang (½ uur), is niet duur maar werkt erg goed! U wordt geheel toegedekt met handdoeken, op plaatsen waar niet gemasseerd wordt.

De juiste geuren, muziek en oliën zorgen voor een compleet ontspannen sfeer.

Wat doet counseling voor je?

– inzichten in de oorzaak van jouw stress – herkennen van stress signalen – bewust worden van wie je bent (wat zijn jouw waarden) – grip krijgen op stressvolle situaties waardoor stress verminderd cq verdwijnt – minder lichamelijke klachten – beter keuzes kunnen maken – rust in je hoofd

Wat breng jij in?

Wat breng ik in?